בישול בשר במחבת חלבית – מה דינם?

שואל המשתתף מיכאל א.

מה דין מחבת בחזקת חלבית שהכינו בה בשר מוקפץ?
האם היא טרפה או שישנה לה עדיין תקנה?
מדובר במחבת שהיתה בארון ועבר עליה איזה יום לפחות ללא בישול…

תשובת המשתתף אמיר ס.
יש לחלק –
אם זו מחבת שנוהגים לטגן בה עם או בלי שמן,
ואם זו מחבת טפלון.
אם נוהגים לטגן בה רק בשמן,
יש פוסקים שסוברים שניתן להגעילה במים רותחים, מדין כבולעו כן פולטו.
אם ללא שמן,
או שזו מחבת טפלון סדוקה מעט,
אז רק בליבון,
קרי (המשתמע) שאין דרך להכשירה אלא לקנות מחבת חדש..

תשובת המשתתף דוד ו.
הבשר לא נאסר,
מאחר והמחבת נקיה,
יש בה רק בלוע שכבר נותן טעם לפגם.
המחבת –
צריך להכשירה בדרך שמכשירים כלים
לפי סוג הבליעה,
כבולעו כך פולטו.

תשובת המשתתף ברוך מ.

לגבי בשר הדבר תלוי:
אם המחבת הייתה נקייה לגמרי משאריות חלב, אז הבשר מותר.
כי המחבת שאינה בת יומא אינה אוסרת את הבשר בדיעבד כמבואר ביו״ד סי׳ צ״ג וק״ג סע׳ ה׳.

לגבי המחבת:
המחבת נטרפה ואסור להשתמש בה בין לחלב ובין לבשר, ולפי המנהג גם לפרווה אסורה (ש״ך בסי׳ צ״ג ס״ק ג׳).
לגבי הכשרת המחבת לא מוזכר מאיזה חומר עשויה המחבת.
אם היא מחרס אז אין לה תקנה כמבואר באו״ח סי׳ תנ״א.
ואם היא עשויה ממתכת: אם היא הייתה נקייה אז די לה בהגעלה כי להרבה פוסקים זה נחשב להיתירא בלע כיון שהייתה אינה בת יומא.
אבל אם לא הייתה נקייה לגמרי משאריות חלב אז אם לא היה ששים בבשר נגד השאריות החלב אפשר להכשירה רק ע״י ליבון חמור.

תשובת המשתתף דוד י.

אמנם המוקפץ בדיעבד כשר
כי סתם כלים אינם בני יומם ופולט טעם לפגם.
כמו כן הטעם בטל בשישים מן הסתם ולא מורגש.
לגבי המחבת –
יש להכשיר על ידי הגעלה 3 פעמים או ליבון קל
כי לא טוגן בו איסור אלא טעמא דהתירא בלע.
אין בעניין הכשר כלים הפסד מרובה ויש להכשיר.
אמנם אם ישתמשו (בדיעבד) בו שוב למאכל בשרי –
גם אז לא ייפסל המאכל.

תשובת המשתתף נתן ד.

בדין המחבת –
צריכה הכשר
והאוכל מותר בדיעבד משום נטל"פ.

תשובת הרב שמואל חזן:

הבשר שבושל בו מותר באכילה
אם באמת התבשל הבשר
רק לאחר 24 שעות שלא בישלו בו חלב.
כמו כן,
בתנאי שהמחבת היה נקי לחלוטין מתבשיל חלב.
לגבי המחבת –
ניתן להכשירו ע"י הגעלה
ולהחזירו כחלבי כמו שהיה.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

התגובות מטה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

אבא, מה עושים עכשיו? למה מכסים את המצות? שכחנו לבדוק את הארון שמתחת לכיור. יש כאן בייגלה!!! מה צריך לעשות? הארון הזה נהרס מהרבה מים. חייבים לשפוך? מכרתי לגוי את כל החדר אצל הרב - אפשר להיכנס להוציא משהו?

השנה!

תגיע לחג מוכן

עם תוכנית מפסח ועד שבועות

16 שיעורים מתומצתים ובהירים שכוללים את כל ההלכות המנהגים הפרקטיקות התשובות

ותוכל לענות על הרבה יותר מארבע קושיות---

חשוב: ברכישה עד ר"ח ניסן תוכל להקליד קוד קופון 'קודם החג' והמחיר ירד ב87 ש"ח!

פסח כשר ושמח!

דילוג לתוכן